5 duurzamere keuzes op het gebied van mode.

Ok, dus je wilt graag duurzamere keuzes maken als het aankomt op je kledingkast. Maar waar begin je? Is het handig om al je oude kleding in de kledingbak te gooien en naar de dichtstbijzijnde eco kledingwinkel te rennen, of juist niet? Om het wat makkelijker voor je te maken, heb ik de belangrijkste basis tips voor duurzamere keuzes op het gebied van mode voor je op een rijtje gezet. 

1. Minder kopen
Misschien gooi ik hier als webwinkel eigenaresse mijn eigen ruiten mee in, maar ik vind toch dat ik deze niet kan overslaan. Minder kopen is by far de makkelijkste manier om duurzamer te leven. Zelfs het meest duurzame kledingstuk dat je kunt kopen, moet geproduceerd en getransporteerd worden voor het bij jou in de kast hangt en heeft dus een impact op het milieu.

We praten onszelf vaak aan gelukkiger te worden van het kopen van een nieuw kledingstuk, maar misschien kun je kijken of je dit geluk ergens anders vandaan kunt halen. Onze opa’s en oma’s konden het vroeger ook. Waar wij tien kledingstukken kopen, kochten zij er vroeger twee. En toch waren ze gelukkig.Ga eens met ze in gesprek of schrijf eens voor jezelf op welke dingen je kunt doen voor een boost of happiness in plaats van het kopen van nieuwe kleding.

2. Kleding kopen van duurzame merken
Steeds meer modemerken houden rekening met hun ecologische en sociale impact. 

Natuurlijk is het aanbod wat beperkter dan die bij de fast fashion ketens. Het is makkelijker en goedkoper om naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan om je kledingkast aan te vullen, maar hoe meer we duurzame kleding kopen, hoe meer er beschikbaar zal komen. Eigenlijk werkt dit precies hetzelfde als met de biologische voedingsmiddelen en vleesvervangers 15 jaar geleden. Die waren eerst lastig verkrijgbaar, maar liggen nu in iedere supermarkt.

En wat betreft prijs, ja, je betaalt meer voor duurzame kleding dan voor de kleding van fast fashion winkels. Maar als je mijn vorige artikel hebt gelezen, dan weet je wat er achter die lage prijzen zit... 

3. Investeren in kwaliteit
Omdat kleding zo goedkoop is geworden, geven we niet meer zoveel om kwaliteit. We kopen gewoon nieuwe kleding als de stukken die we hebben hun vorm verliezen of als ze uit de mode raken.

We hebben allemaal weleens in een duur kledingstuk of een paar dure schoenen geïnvesteerd, die na twee maanden toch oud uitzagen of dat er gaten in zaten. Dure items zijn niet altijd van goede kwaliteit, dus het loont om je te verdiepen in hoe je kwaliteit kunt herkennen. Het grootste voordeel is dat als we stoppen met het kopen van slechte kwaliteit, dit merken zal dwingen om de kwaliteit van hun kleding te verbeteren. Dat maakt het ook weer makkelijk om onze kleding langer te bewaren, wat weer goed is voor onze portemonnee en voor het milieu.

4. Hergebruik je oude kleding
Beloof me dat je je oude kleding niet zomaar bij het vuilnis gooit. Alles wat je bij het vuilnis gooit, komt - niet echt verrassend - op de vuilnisbelt terecht. Gezien de meeste van onze kleding gemaakt is van (gedeeltelijk) plastic materialen, verdwijnt het niet zomaar en ligt het dus nog behoorlijk wat jaren op de vuilnisbelt. Kijk daarom altijd eerst of een van de onderstaande opties een oplossing kan zijn:

  • Is er iets kapot? Probeer het dan eerst te repareren. Soms kun je met een beetje fantasie een gescheurd kledingstuk repareren of zelfs het ontwerp veranderen. Naar een kleermaker gaan kan natuurlijk ook.
  • Doneer je kleding aan je vrienden, familie, buren, de kringloop of direct aan een goed doel.
  • Sommige kledingwinkels nemen gebruikte kleding van hun eigen merk of zelfs van andere merken weer in om deze te recyclen.
  • Geen van de bovenstaande opties gelukt? Doe ze dan in de textielbak. Dit kan dan nog worden gerecycled om nieuwe kleding van te maken. 

    5. Koop tweedehands, ruil of huur kleding 
    In plaats van nieuwe kleding te kopen, kun je ook eens deze alternatieven proberen: 

    Tweedehandswinkels
    Overal ter wereld vindt je tweedehandswinkels, kringlopen en tweedehandswinkels. Je hebt ook websites (Bloesem Vintage bijvoorbeeld ;)) en apps (United Wardrobe) die tweedehands of vintage kleding verkopen, variërend van goedkoop tot merkkleding.

    Ruil je kleding
    Dit soort initiatieven duiken de laatste tijd ook overal op. Deelnemers brengen kleding die niet meer wordt gedragen en ruilen deze voor kleding die ze wel willen dragen. Mocht het je wat lijken, kijk eens naar de events en socials van Awearness Kollektif. Je kunt natuurlijk ook met je vrienden een ruilavond organiseren. 

    Huur kleding
    Kledingverhuur is ook een groeiende industrie. Dit is een geweldige optie voor bijvoorbeeld kleding die je niet regelmatig gaat dragen (feestjurken, maar ook baby- of zwangerschapskleding). Sommige bedrijven bieden dit ook als een abonnementsdienst aan, waardoor je je garderobe elke maand kunt vernieuwen.

    Terug naar blog