Tips voor het wassen van vintage kleding

Een aantal van mijn lieve klanten vroegen mij hoe ze het beste voor hun nieuwe vintage items konden zorgen. Vintage kleding vraagt misschien iets meer aandacht dan normale kleding. Niet persé omdat de items wat ouder zijn, maar vooral omdat de materialen die gebruikt worden vaak natuurlijk of wat delicater van aard zijn. Ik zag meteen horror beelden voor me van iemand die een vintage kimono in de wasmachine zou gooien en dacht: het is de hoogste tijd voor een artikel met wat tips. Uiteraard heb ik een aantal algemene tips voor je, maar ook specifiek advies voor verschillende materialen die ik vaak tegen kom in vintage kleding. 

Algemene tips
- Je kunt vintage kleding beter niet te vaak wassen. We zijn eraan gewend geraakt om kleding na één keer dragen al in de was te gooien, ook al is dit vaak niet nodig. Check daarom altijd eerst of het item wel écht gewassen hoeft te worden. Misschien kun je het een dagje buiten uit te hangen of opfrissen met een laundry spray.

- Voor vintage kleding kun je beter vloeibare wasmiddelen gebruiken dan een poeder, omdat die de kleding zou kunnen beschadigen. Ook is het handig om een fles fijnwasmiddel in huis te hebben voor handwasjes en delicate stoffen zoals kant of satijn.

- Vintage kleding droog je altijd aan een droogrek. Stop je vintage kleding in de droger dan heb je 99% kans dat je de items daarna weg kunt gooien.

- Ruikt je vintage kleding nog een beetje muf? Dan kun je 1/3 dopje geurparels toevoegen, dan zijn alle geurtjes 100% zeker als sneeuw voor de zon verdwenen. Mits ze in de wasmachine kunnen natuurlijk.

- Mocht je vintage item niet in de wasmachine kunnen: ik gebruik daarvoor een spray van 20% wasverzachter met een lekker geurtje met 80% water, die ik dan aan de binnen en buitenkant van het kledingstuk spray. Vervolgens laat ik dit opdrogen in de buitenlucht.

- Twijfel je over het materiaal van een item? Check dan in ieder geval of het geen zijde of satijn is (want dan kun je het beter helemaal niet in de wasmachine gooien) en was het anders met de hand in koud water. 

- Heeft het item dat je wilt wassen veel kantjes, kraaltjes, pailletten of knoopjes? Dan kan ik aanraden om het item in een waszakje te wassen. Die kun je bijvoorbeeld bij Hema kopen voor €1.

Katoen
Katoenen kleding is het makkelijkst te wassen. Het beste was je katoenen items op zo’n 40 graden. Gaat het om een wat fijnere katoenen stof, dan kun je het beste 30 graden aanhouden voor de zekerheid, in combinatie met een fijnwasmiddel. Katoenen kleding neemt snel kleuren op van andere items (vooral als die andere items nieuw zijn) dus het is belangrijk dat je katoenen kleding alleen met soortgelijke kleuren wast. 

Satijn
Je wast satijnen kleding met de hand. Het kan eventueel ook met een handwasprogramma op je wasmachine, maar ik ben hier niet zo'n fan van (better safe than sorry). Was satijnen kleding zo koud mogelijk. De temperatuur mag in ieder geval nooit hoger liggen dan 40 graden. Gebruik hier absoluut geen poeder wasmiddel voor, maar een vloeibaar wasmiddel. 

Polyester
Kleding gemaakt van polyester of van een mix met overwegend polyester kun je het beste wassen op 40 graden, kouder kan natuurlijk ook. Om ellendige kreukels te voorkomen is het verstandig de kleding direct na het wassen uit de machine te halen en op te hangen. Het is verstandig om polyester kleding binnenstebuiten te wassen. Zo voorkom je dat de kleding gaat pillen (dit betekent dat er stof bolletjes op de kleding komen).

Denim
Bij denim kijk ik altijd liever eerst of ik vlekje er met een "spot treatment" uit kan krijgen. Want hoe minder je denim wast, hoe beter. Tegen muffe geurtjes kan ik de wasverzachter spray aanbevelen. Was denim op maximaal 30 graden, het liefst apart van andere kleding en binnenstebuiten. Schud het item vervolgens goed uit om de ergste kreukels eruit te halen en droog het dan op een droogrek.

(Kunst)leer
Doe (kunst)lederen kleding nooit in de wasmachine, maar gebruik een waterafstotende spray of smeer het kledingstuk in met leer vet. Een beetje zoals je met schoenen zou doen. Een vlek kan het beste worden verwijderd met een vochtige doek. Een dagje uithangen en eventueel wat verfrissende spray, dan is een wasbeurt totaal niet nodig. 

Acryl
Kleding gemaakt van acryl lijkt erg op wollen kleding, maar is synthetisch. Je wast kleding van acryl het best op een wol wasprogramma op maximaal 30 graden. Een beetje wasverzachter voorkomt dat het acryl item statisch wordt. Keer kleding van acryl altijd binnenstebuiten, omdat dit wat sneller pilt dan wol. Het is aan te raden om een ontpiller aan te schaffen. Dat is een soort scheerapparaatje waarmee je pluisjes gemakkelijk kunt verwijderen. Philips heeft er eentje voor zo'n €15. 

Wol
Wollen kleding is niet altijd even gemakkelijk te wassen. Sommige wollen items kunnen in de wasmachine op maximaal 30 graden, maar voor andere items kan dit weer funest zijn. Omdat het dus zo sterk verschilt per item, kun je wollen kledingstukken beter met de hand wassen.. Gebruik een fijnwasmiddel of een wolwasmiddel. Rol het item vervolgens in een grote handdoek om het grootste gedeelte van het vocht eruit te drukken zonder dat je het kledingstuk op een gekke manier uitrekt. Laat 'm vervolgens plat drogen op een droogrek. It's a little bit of a hassle. Ik was mijn wollen items daarom niet te vaak en fris ze tussentijds op met de wasverzachter spray.

Zijde
Vintage items van zijde zijn ontzettend mooi en luxe, dat willen we graag zo houden. Wanneer je een zijden kledingstuk in de wasmachine of droger gooit, kun je erop rekenen dat het item volledig verpest is. Probeer zijde daarom altijd liever schoon te maken met een spot treatment als je een vlekje tegenkomt en gebruik voor de rest een stoomapparaat. Heb je geen stomer? Dan kun je het item insprayen met de wasverzachter spray of met water en 'm vervolgens droog fohnen. Heb je een prachtige vintage zijden kimono te pakken weten te krijgen? Dan hoop ik met heel mijn hart dat je deze niet in de wasmachine gooit. Ik heb die fout een keer gemaakt en zijn nieuwe liefde kon regelrecht te prullenbak in. Gebruik voor een vintage kimono een stoomapparaat of wasverzachter spray. 

Zo, ik geloof dat ik nu wel zo'n beetje alles heb besproken wat ik kon bedenken. Mocht je nog een vraag hebben over een specifiek item, voel je dan vrij om contact op te nemen via e-mail of een privé berichtje. I'm happy to help! 

Fijne zondag! Liefs, Kay 🌸

Terug naar blog