Vintage shoppen. De één is er een ster in, bij de ander wil het totaal niet lukken. Het valt me op wanneer ik met een vriendin naar de kringloopwinkel ga. Zij loopt voorop en komt niks tegen, ik loop achter haar aan met mijn armen vol potentiële pareltjes. Toch denk ik dat het een skill is die je met een beetje geduld kunt trainen. Om je beetje op weg te helpen deel ik in dit artikel met liefde mijn belangrijkste vintage shoptips.
Pro tip 1: Trek comfortabele kleding aan.
Deze is natuurlijk van toepassing op zo'n beetje elke shopsessie, maar misschien is het voor vintage shoppen nóg iets belangrijker. Een comfy outfit betekent een comfy shopsessie. Schoenen je die je gemakkelijk aan en uit kunt schieten, een zwart hempje onder je kleding waar je allerlei items overheen kunt passen en een cross body tas of rugzak zodat je je handen vrij hebt.
Pro tip 2: Voel de stoffen.
Tegenwoordig is zoveel kleding gemaakt van goedkope, synthetische stoffen. Daardoor kun je vintage kleding makkelijk herkennen aan de kwaliteit van de stof. Ik voel vaak aan de kleding wanneer ik langs de rekken loop. Voelt de stof rijk? Dan bekijk ik het. Alle jersey stofjes sla ik over, net als kleding van stoffen die heel dun aanvoelen.
Pro tip 3: Check het label.
Aan de stijl van het label van een kledingstuk kun je mogelijk ook herkennen of het vintage is of niet. Ziet het eruit alsof het met een computer gedrukt is? Dan is het waarschijnlijk geen vintage. De geweven labels met sierlijke logo's kunnen een clue zijn dat je een vintage item in je handen hebt. Hoe handgemaakter het label, hoe ouder. Twijfel je over het merklabel? Mocht er nog een wasvoorschrift in zitten aan de binnenkant, dan zou je ook die even kunnen checken. Uiteraard kun je de merknaam ook altijd even Googlen. Het vergt misschien wat oefening om het te leren herkennen, maar het scheelt ontzettend veel tijd wanneer je het onder de knie hebt.
Pro tip 4: Let niet op de maat.
Je kunt het idee dat je moet shoppen in "jouw maat" maar beter uit je hoofd zetten als het op vintage kleding aankomt. Maten waren vroeger in verschillende landen en in verschillende jaren anders. Zo kan het zijn dat je een vintage Italiaanse maat 44 in je handen heb, terwijl dat een hedendaagse maat 36 is.. Of een vintage Levi's 501 jeans, die twee maten kleiner valt dan de hedendaagse denim maten. Omdat het allemaal zo door elkaar loopt, kun je het idee van maten beter achter je laten en kijken naar de vorm.
Pro tip 5: Controleer voor je koopt.
Bij vintage kleding weet je natuurlijk niet precies waar het allemaal is geweest of wat er mee is gebeurd voor je het koopt. Daarom is het des te belangrijker om even te checken of er geen lastige vlekken of gaten in de items zitten. Kom je een vlekje of gat tegen dat misschien nog te fixen valt? Dan is het de moeite om te vragen of de verkoper misschien nog wat van de prijs af wil doen. Bepaal of je de gok wil wagen, wie weet heb je geluk.
Pro tip 6: Ga niet op zoek naar één specifiek item.
Ben je op zoek naar de perfecte witte blouse met kant? Of een lange bohemian bloemen jurk? Mijn ervaring leerde me dat je die dan waarschijnlijk niet gaat vinden. Net op het moment dat je hebt opgegeven en op zoek gaat naar een ander item, loop je 'm dan toch tegen het lijf. Vintage kleding koop je niet met een boodschappen lijstje, je komt juist de beste dingen tegen wanneer je je wensen loslaat en gewoon plezier hebt.
Pro tip 7: Geef niet te snel op.
Het is natuurlijk lekker makkelijk dat bij de kledingwinkels alle items in grote getale aanwezig zijn, grote kans dat er iets voor je bij zit. Maar ook grote kans dat nog drie mensen in je omgeving hetzelfde item dragen. Bij vintage en tweedehands winkel is er overal maar één van. Dat is deels part of the fun, omdat je zo unieke items scoort. Maar dit betekent ook dat je soms met niets thuis komt. Laat dit je niet ontmoedigen. Soms heb je geluk en kom je met zes items thuis en soms heb je pech en ga je zes winkels af en kom je niets tegen. It's all part of the adventure.