Wanneer noem je kleding, schoenen of accessoires vintage?

Steeds vaker kom ik mensen tegen die tweedehands kleding verwarren met vintage kleding. Ze vragen of ik hun merkkleding van vorig jaar over wil kopen, “omdat het nog heel mooi is en ik het vast wel kwijt kan in mijn Bloesem Vintage shop”. Super lief aangeboden natuurlijk, maar tweedehands kleding is niet automatisch vintage. Ook zie ik dat mensen tweedehands kleding op platformen als United Wardrobe verkopen. Ze vermelden dat het om “vintage kleding” gaat, maar ik zie aan het merk, de labels en de materiaalkeuze dat het toch echt geen vintage is.

Stiekem vind ik dat best frustrerend. Het lijkt me enorm balen als je een vintage kledingstuk denkt te kopen (van goede kwaliteit, gemaakt met liefde) en deze komt vervolgens uit 2002 en is alsnog gemaakt in een sweatshop. Daarom leek me een goed idee om een artikel te schrijven om deze misverstanden once and for all uit de wereld te helpen.  

Het is eigenlijk vrij simpel: We gebruiken de term ‘vintage’ voor kleding die minstens 25 jaar oud is. Dat wil zeggen dat we kleding van voor 1995 vandaag de dag vintage mogen noemen. Kleding die ouder is dan 100 jaar (dus van voor het jaar 1920), noemen we ‘antiek’. Antieke kleding is vaak populair bij verzamelaars, maar wordt nauwelijks nog gedragen omdat het te delicaat of niet meer in topconditie is. 

Alles wat in de Bloesem Vintage shop verkocht wordt onder de noemer ‘vintage’, komt uit de periode tussen 1940 en 1995. Vaak geldt: hoe ouder, hoe zeldzamer & delicater. Daarom verkoop ik grotendeels kleding uit de jaren 60, 70, 80 & 90. Het zijn kledingstukken, schoenen & accessoires die typisch zijn voor de tijdsgeest van toen en een zekere stilistische waarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan een flared broek, die typisch was voor de hippies uit de jaren 70. Een hysterische jurk met schoudervullingen was helemaal hip in de jaren 80. Of een flannel ruitjesblouse, die je niet kon missen in de jaren 90. 

Zo’n 10 jaar geleden ben ik begonnen met het verzamelen van vintage kleding, dus ik durf inmiddels wel over mezelf te zeggen dat ik goed ben in het herkennen ervan. Wanneer je langdurig aan het speuren vind kom je op een gegeven moment steeds vaker dezelfde vintage merken tegen. Daarnaast kan ik vaak aan de materiaalkeuze in combinatie met het model van een item aflezen uit welke tijd het komt. Mocht ik twijfelen over een item, dan google ik het merk en als ik niets kan vinden, dan laat ik het hangen. Better safe than sorry

Dus, ik hoop dat dit voor wat opheldering zorgt. Mocht je ooit twijfelen over de aanschaf van een vintage item in een andere shop, voel je dan vrij om mij een mailtje te sturen met daarin foto’s, de merknaam en/of een foto van het was- of materiaal label. Ik help je graag met het achterhalen! 

Take care! Liefs, Kay 🌸

 

 

Terug naar blog