Een gids voor het wassen van vintage kleding

Ben jij net zo dol op het vinden & dragen van unieke parels uit het verleden als wij? Dan weet je vast dat het wassen en verzorgen van vintage kleding een beetje anders is dan bij je gewone kleding. Maar maak je geen zorgen, Bloesem is hier om je te helpen! In deze blog gaan we je alles vertellen wat je moet weten over het wassen en verzorgen van vintage kleding, zodat je je kostbare vondsten kunt behouden en er nog vele jaren van kunt genieten. Laten we aan de slag gaan!

  1. Sorteer slim: Oké, laten we beginnen met het sorteren van je vintage schatten. Pak die berg kleding en deel ze op in verschillende categorieën. Denk aan delicate stoffen, kleding in donkere kleuren, kleding in lichte kleuren & witte was. Door ze te sorteren, kun je de juiste zorg per categorie bepalen.

  2. Lees de labels: Ja, we weten het, labels kunnen saai zijn. Maar geloof ons, ze zijn van onschatbare waarde als het gaat om het verzorgen van je vintage kleding. Neem even de tijd om de wasinstructies en eventuele speciale aandachtspunten te lezen. Zo weet je precies wat je moet doen om je kleding in topvorm te houden.

  3. Handen uit de mouwen, tijd voor handwas: Als het op vintage kleding aankomt, is handwas meestal de veiligste optie. Natuurlijk kunnen katoenen & viscose items vaak gewoon in de wasmachine, maar de meer delicate stuks niet. Vul een schoon bad, teiltje of je wastafel met lauw water en voeg een mild wasmiddel toe dat geschikt is voor delicate stoffen. Leg voorzichtig de kleding in het water en geef ze een zachte massage. Laat het water zijn magie doen en vuil en vlekken verwijderen. Niet te hard wrijven of wringen, anders beschadig je de stof.

  4. Vlekken verwijderen: Gebruik voor hardnekkige vlekken een vlekkenverwijderaar die veilig is voor de stof van je kledingstuk. Test het eerst op een onopvallende plek om ongewenste verrassingen te voorkomen. Onze favoriete middeltjes zijn: afwasmiddel, babyshampoo, Vanish of een ontvettende spray. Een beetje geduld en voorzichtigheid zullen je helpen die vlekken te verslaan.

  5. Spoelen en drogen: Nadat je je kleding grondig hebt gewassen, is het tijd om ze goed uit te spoelen. Gebruik opnieuw lauw water en spoel ze voorzichtig uit om zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je ze niet te lang onder water houdt om vervorming te voorkomen. Nadat je ze hebt uitgespoeld, knijp je voorzichtig het overtollige water eruit. Leg ze plat op een schone handdoek en rol de handdoek op om het resterende water te absorberen. Leg je kleding dan plat om te drogen, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.

  6. Bewaren als een pro: Het juist bewaren van je vintage kleding is cruciaal om ze in topconditie te houden. Hang delicate kledingstukken op houten of gewatteerde hangers om uitrekken te voorkomen. Bewaar ze op een koele, donkere en goed geventileerde plaats om verkleuring en geurtjes te voorkomen. Als je ze extra wilt beschermen, gebruik dan stofhoezen om ze te beschermen tegen stof en motten.

Met deze tips ben je in no-time net zo'n expert als wij in het wassen en verzorgen van vintage kleding. Twijfel je over het kiezen van de juiste aanpak voor het verwijderen van een vlek? Stuur ons dan een e-mail of dm op instagram, we helpen je graag!

Terug naar blog