Hoe haal je de muffe geur uit vintage kleding?

Vintage kleding; er zijn genoeg redenen die ik kan opnoemen waarom vintage kleding zo fantastisch is. De kwaliteit, unieke items & mooie stoffen zijn natuurlijk dikke vette voordelen. Maar er is toch ook wel een nadeel: de geurtjes die vintage met zich mee kan brengen.

Wanneer je bij Bloesem Vintage een vintage pareltje koopt, kun je er vanuit gaan dat deze lekker ruikt wanneer je hem thuis ontvangt. Geen muffe geur, maar de geur van fris gewassen kleding. Het kostte me even om het perfecte recept uit te vogelen, maar inmiddels lukt het me bijna altijd om vintage weer lekker te laten ruiken. Omdat ik steeds vaker berichtjes krijg van jullie met de vraag hoe ik dat doe, heb ik besloten om het recept hieronder te delen.

Ok, laten we beginnen met stap 1: het wassen. Ik was de items eigenlijk altijd op het wolwasprogramma, omdat het water dan op gelijke temperatuur blijft en er daardoor de minste kans is op krimpen. Ik was eigenlijk altijd koud, just to be sure. Met mijn eigen kleding ben ik iets minder voorzichtig. Die was ik, afhankelijk van het type materiaal, op hogere temperaturen.

Qua wasmiddel gebruik ik Robijn. Ik heb het wasmiddel voor gekleurde, witte en zwarte was. Ik denk niet dat het veel uitmaakt welk wasmiddel je gebruikt, maar ik denk wel dat het handig is om een wasmiddel te kiezen met een sterke geur. Mocht je daar niet van houden, is het aan te raden om in ieder geval de eerste keer het item te wassen met een sterk ruikend wasmiddel, en dan vervolgens weer over te stappen naar je gebruikelijke wasroutine. Zo ben je in ieder geval van de muffe geurtjes af.

Vervolgens voeg ik wat geurparels van Lenor toe aan het bekertje met wasmiddel. Deze ruiken super sterk en zorgen ervoor dat er absoluut geen mufheid meer te bekennen valt na het wassen. Op de verpakking staat dat je er best veel van moet toevoegen, maar dit raad ik toch echt af. De eerste keer dat ik het gebruikte, volgens de verpakking, rook het zo sterk dat ik er misselijk van werd. Ga er dus zuinig mee om. 

Het bekertje wasmiddel met de geurparels doe ik in de trommel, samen met de vintage items die ik wil wassen. Ik doe items van dezelfde kleuren bij elkaar: wit bij wit, zwart & donkere kleuren bij elkaar en ik heb meestal een was met warme kleuren (geel, oranje, roze, rood) en koele kleuren (paars, groen en blauw). 

Voor ik de machine aan zet, doe ik een klein scheutje wasverzachter in het wasverzachterbakje van mijn machine. Ik gebruik die van Robijn, de geur wisselt. 

De kleding droog ik altijd op een droogrek. Kleding doe ik eigenlijk nooit in de droger, omdat dat niet goed is voor de levensduur en omdat je dan een grote kans hebt dat het krimpt.

Kleding die niet gewassen kan worden stoom ik met mijn stoomstrijkijzer en spray ik vervolgens in met een verfrissende spray. Ik gebruik die van Ambi Pur óf maak er zelf eentje met een klein scheutje wasverzachter en dit aanvullen met water. Let op: die laatste optie is wel op eigen risico, omdat sommige stoffen hier minder goed tegen kunnen. Ik heb er echter nog nooit problemen mee gehad, maar ik wil toch een kleine disclaimer meegeven voor zelfgebrouwen middeltjes. 

Alright, dat was 'm! Veel wasplezier :)

 

Terug naar blog