Hoe kom je aan vintage kleding?

Vintage kleding wordt steeds populairder. Waar vintage kleding vroeger vooral gedragen werd door alternatievelingen, is het steeds normaler. En niet gek ook: de kwaliteit is vaak beter dan fast fashion, de prijzen zijn laag, en je hebt iets unieks in huis. Maar wat is het verschil tussen vintagewinkels, kilo sales, de kringloop & Vinted? In dit artikel bespreken we verschillende manieren om aan vintage kleding te komen, inclusief de voordelen en nadelen:

1. De kringloopwinkel
Kringloopwinkels verkopen gedoneerde producten en aangezien deze vaak van ouderen komen, vind je hier ook vaak vintage kledingstukken tussen.

Voordelen:
- Groot aanbod.
- Lage prijzen, vaak vind je echte koopjes.
- In elke stad vind je wel een kringloopwinkel.

Nadelen:
- Het is tijdrovend om door de enorme selecties van kringloopwinkels te gaan.
- De staat van de kleding kan variëren, sommige stukken hebben mogelijk slijtage of schade, want dit wordt er niet uit gefilterd.
- Je kunt niks retourneren.


2. Vintagewinkels
Vintage boetieks zijn gespecialiseerde winkels die zich richten op het aanbieden van zorgvuldig geselecteerde vintage kleding van hoge kwaliteit.

Voordelen:
- Gecureerde selectie: je vindt hier vaak de meest unieke vintage stukken en er is meer keuze.
- Goede service: het personeel is gespecialiseerd en kan je helpen bij het vinden van de juiste stijl en pasvorm.
- Garantie van authenticiteit & kwaliteit: vintagewinkels controleren op de echtheid en kwaliteit van vintage. Vaak kun je ook je aankoop retourneren als er iets niet goed blijkt te zijn. van de juiste stijl en pasvorm.
- Online mogelijkheden: Vintagewinkels hebben steeds vaker óók een webshop waar je hun collecties online aan kunt schaffen. 

Nadelen:
- Hogere prijzen in vergelijking met kringloopwinkels.
- Je moet vintagewinkels weten te vinden omdat ze vaak niet in de winkelstraten te vinden zijn. Tip: google op 'vintage' + 'stadsnaam', om lokale vintagewinkels te ontdekken.

3. Vintage Kilo Sales
Vintage kilo sales zijn evenementen waarbij vintage kleding per kilogram wordt verkocht. Het zijn vaak één of tweedaagse evenementen, die op pop-up locaties worden gehouden. 

Voordelen:
- Betaalbaar: je kunt veel kleding krijgen voor een lage prijs.
- Unieke vondsten: kilosales verkopen vaak de meest wilde vintage kledingstukken die je niet elders zult vinden.

Nadelen:
- Overweldigend: de enorme hoeveelheid kleding kan overweldigend zijn om doorheen te gaan, daarnaast zijn de evenementen vaak druk bezocht en is er is geen mogelijkheid om te passen.
- Geen garantie van kwaliteit: omdat de kleding per kilogram wordt verkocht, kan de kwaliteit variëren. Het gaat vaak om restanten van vintagewinkels of webshops, om de kiloprijs laag te houden.


4. Vintage markten
Vlooienmarkten en vintagemarkten bieden een informele sfeer waar je vintage schatten kunt vinden. Dit zijn vaak weekend evenementen die buiten of in loodsen plaatsvinden.

Voordelen:
- Unieke sfeer: winkelen op markten is vaak een leuke ervaring met live muziek en lokale verkopers.
- Mogelijkheid om te onderhandelen over prijzen. 

Nadelen:
- Beperkte openingstijden: markten zijn meestal alleen op bepaalde dagen open.
- Afhankelijk van het weer: buitenmarkten kunnen beperkt zijn door weersomstandigheden.
- Niet passen: vintage markten hebben vaak geen mogelijkheden om te passen.

5. Online platforms zoals Vinted
Online platformen zoals Vinted, Marktplaats en Etsy bieden een handige manier om vintage kleding te kopen en verkopen vanuit het comfort van je eigen huis.

Voordelen:
- Grote selectie: je hebt toegang tot een breed scala aan vintage kledingstukken van over de hele wereld.
- Gemakkelijk zoeken en filteren op merk, maat en stijl.

Nadelen:
- Beperkt fysiek contact: je kunt de kwaliteit en pasvorm van kledingstukken niet persoonlijk controleren voordat je ze koopt. Je kunt je bestellingen vaak ook niet retourneren en er is een kans op oplichting. 
- Verzendkosten en wachttijden: het kan even duren voordat je je aankopen ontvangt en je moet mogelijk extra betalen voor verzending.

Dus: of je nu graag op schattenjacht gaat in de kringloopwinkel of de voorkeur geeft aan het gemak van online winkelen, er zijn een tal van manieren om vintage kledingstukken te vinden die passen bij jouw stijl en budget. Het belangrijkste is om de vintage bedrijven te ondersteunen waar jij het meest blij van wordt, zodat deze blijven bestaan en in de toekomst kunnen groeien, om zo nog meer mensen te voorzien van tweedehands en vintage kleding. 

Terug naar blog