Hoe kun je vintage herkennen?

Hoe kun je er zeker van zijn dat het kledingstuk dat je hebt gevonden echt vintage is en niet zomaar een moderne imitatie? In dit artikel delen we enkele tips om echte vintage kleding te herkennen en te onderscheiden van namaak:

Tip 1. Ken de stijlen uit bepaalde jaartijden
Een makkelijke manier om vintage kleding te herkennen, is door vertrouwd te raken met de stijlen die kenmerkend zijn voor bepaalde periodes in de modegeschiedenis. Bijvoorbeeld, de A-lijn jurken en swing rokken uit de jaren 50, de wijde pijpen broeken uit de jaren 70, of de oversized blazers uit de jaren 80. Door te weten welke kenmerken typerend zijn voor verschillende decennia, kun je een beter idee krijgen of een kledingstuk echt vintage is.

Tip 2. Zoek merken op via Google
Als je een kledingstuk tegenkomt met een label van een bepaald merk, zoek dan online naar informatie over dat merk. Veel merken hebben een lange geschiedenis en hun labels zijn vaak herkenbaar voor specifieke tijdperken. Door te zoeken naar het merk en de geschiedenis ervan, kun je bepalen uit welk jaar het komt en of het kledingstuk dus authentiek vintage is.

Tip 3. Controleer of de labels gedrukt of geweven zijn
Een andere manier om echte vintage kleding te herkennen, is door naar de labels te kijken. Vintage kledingstukken hebben vaak geweven labels, wat betekent dat de informatie in de stof is geweven in plaats van gedrukt. Dit geeft aan dat het kledingstuk mogelijk van een oudere productie is. Moderne kledingstukken hebben daarentegen vaak gedrukte labels, die met behulp van computers zijn gemaakt.

Tip 4. Bekijk het materiaalgebruik in het waslabel
Het materiaalgebruik kan ook een indicatie zijn van de leeftijd van een kledingstuk. Vintage kledingstukken zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, wol, zijde of linnen. Moderne kledingstukken maken daarentegen vaak gebruik van synthetische materialen zoals polyester of nylon. Door het materiaalgebruik te controleren in het waslabel, kun je een idee krijgen van de authenticiteit van het kledingstuk.

Als je nog steeds twijfelt over de authenticiteit van een kledingstuk, overweeg dan om te winkelen bij een vintagewinkel. Deze winkels hebben vaak veel kennis en expertise over vintage kleding en kunnen je helpen bij het identificeren van echte stukken. Daarnaast hebben ze vaak een zorgvuldig samengestelde collectie van authentieke vintage kleding, waardoor je met vertrouwen kunt winkelen.
Terug naar blog